December 23, 2012

Breakfast vs Tudung

Assalamualaikum!
Alhamdulillah. Masih bernafas kita ya?

i breath in and i breath out then.
*raup muka

Saja je ni. 
Nak tunjuk breakfast. 
Ala-ala orang kaya dalam drama tv.
Alaaaaaa, yang style anak datuk tu.
*mari berdailog bersama cikcla*

ehem

" morning pa, morning ma "

mama papa kerling jam *jarum jam di angka 10

" morning sayangggg.... lewat balik semalam, pergi mana? "

"keluar ma, jumpa member. weekend kaaannnnn"

and BLA BLA BLA

*serious kena end dengan BLA (3kali). kalau tak, jadi movie.
Kah kah kah

itu baru drama tv. Realiti? who knows, right? Kalau saya jadi pengarah, director atau yang seangkatan dengannya, saya tak buat cerita style macam ni. Kesian dekat anak datuk, anak datin yang real. HEH. Yang kau tiru gaya datin tu apasal? *Fikir.gaya datin mana ya yang saya tiru?

satu : Marigold HL


dua : MAKAN.


tiga : lupa. campur OAT sem lepas


Alhamdulillah. Masih lagi jadi orang kampung. Harap boleh setia menjadi orang kampung. Ambo ore Kelate lagi. Kalau kahwin pun, harap dapat orang kampung even ditakdirkan 'si dia' orang luar Kelantan. dan masih lagi menjaga adab-adab. *adab apa?
*tunduk malu.auwwww


Oh ya! Terima Kasih Asiah sayang bagi tudung ni dekat saya.
Untung bersahabat kerana Allah ni. 

*cakap macam ni sebab gembira dapat tudung free eh cla? isk isk iskh

Sungguh.
Satu point di sini : Nak berubah ke arah lebih baik, mulakan dengan tudung, instead of niatla kan. Cover your chest. About this, i will update later. Later means Later. no lipak-lipak.

*ahhhh, perut sedang memainkan peranan penting.

p/s: haaaaaa, ambil handbag letak di siku. tangan gaya ala-ala nyah. itulah gaya datin aku! 


December 22, 2012

Tepuk-tepuk dada


Assalamualaikum

Comel si baju biru. google ni tak silap.

olololo. sabar ya sayang...
 *cakap dengan diri sendiri

menangis. memang termenangis.
menangis sebab terlalu takut.
sebab terlalu takut?
takut apa ya?
Entah.

-MA-

Telefon ma,

Ma mintak baca ayat-ayat al-quran. Ma kata ayat Al-Quran je yang boleh menenangkan kita instead of solat dan doa. Ma memang macam ni. Ma suka baca-baca tafsir. Saya suka dengar ma baca tafsir. *telinga lekat di paha ma*. Ma suka bercerita pasal kisah-kisah nabi. Itulah ma. Ma kemudian bagi ayat ni:

" La ilaha illa anta subhanaka inni kuntu minaz zalimin "

Ma dok ulang ulang ulang. Angah dia ni takleh nak cakap dah. dok menangis menangis menangis. Sebak dengar suara ma. Seriusli, ini kali pertama saya takut yang teramat. Perasaan takut ni lebih dari takut tidur dalam gelap. 
*Brppppp

Ma kata, baca la ayat tu. InsyaAllah,segala resah dan kesusahan akan hilang.

Ma bagi lagi. Ma minta angah dia ni buka tafsir. tengok tafsir surah Al-Syarh [ alam nasyrah....]. Dengan jiwa bertakungkan sebak tu, terus ambil tafsir. Buka. Selak.

Cuba baca.

google ya.

Ayat 1 : [Bukankah kami telah melapangkan dadamu (Muhammad)]
Ayat 5 : [Maka sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan]
Ayat 6 : [Sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan] 
Ayat 8 : [Dan hanya kepada Tuhanmulah engkau berharap]

Ya ma. dua kali Allah tegaskan disitu. Sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan. T_____T
Allahhhhhh. 
*tarik nafas panjang-panjang.
Ma, angah sayang ma. Sangat.

- BUKU MOTIVASI-

Nak tidur. Buka buku 'Di mana DIA dihatiku'. Oh ya, Nina kata, setiap apa yang kita buat:

Contohnya: 
terbeli tafsir ke
terbeli tudung ke *for free hair person
terbeli buku motivasi ke
terdengar ceramah agama ke
terclick 'ustaz azhar idrus' dekat utube ke
tertengok masjid ke
tersebak bila tengok makcik cleaner ke

tu semua petunjuk dari Allah. Allah yang gerakkan hati kita. dan ada sebab kenapa kita 'TER' itu. Jadi, apa yang berlaku tu semua kehendak dia. Kau tak payah nak rasa pelik sangat la.

meh nak qoute sikit kata-kata based on buku ni

" Allah menegaskan, DIA mengikut sangka hambaNya "

Maksudnya : jika kita bersangka baik, insyaAllah, kebaikanlah yang akan diberikanNya kepada kita. Tapi kenalah selalu berhati-hati, berwaspada dan berjaga-jaga.

lagi satu saya nak qoutekan:

"Bila ditakdirkan sesuatu yang negatif berlaku, terimalah. Kita tidak ada pilihan lagi. Kita tidak dapat mengawal arah kehidupan, tetapi kita mampu mengawal kemudi iman."

Lagi

"Cepat-cepat tukar yang negatif itu kepada yang positif, dengan menepuk dada dan berkata, ''TENTU ADA HIKMAHNYA' "

*tepuk-tepuk pipi
*tumbuk-tumbuk dada dan sound diri sendiri:

Publish sekarang! slide kau tak siap lagi.

*Kepala hangguk-hangguk

p/s: Post lately sangat annoying. Macam budak bajet baik eh? Hmmmmm. sebenarnya, semua post ni untuk diri sendiri. Normal la tu motivate diri sendiri. Boleh mengeratkan hubungan di antara hati dan jari,kan?

December 16, 2012

Eh, ni ke sabar yang kau ada?


Assalamualaikum.

AGAIN! 
tidur terganggu.
Ini Bukan Kali Pertama
Boleh tak siapa-siapa bagitahu dia saya benci bunyi:

 pintu almari dirempuh
buku-buku dihempap
kerusi berjoget-joget
periuk pinggan nasi bertembung
baldi menyanyi-menyanyi
bilik ibarat tiada langsir

tapak kaki 16000000 kg ke?

saya tak suka.
masa kamu stay up berbeza dengan sayakan?
saya pun stay up juga
saya hormat kamu masa tidur.
kamu juga tolong hormat saya boleh tak?

ishk!
alang-alang dah marah tu, boleh tak kita muhasabah diri sikit? *dush! tuju untuk diri sendiri
"Sabar laaaaaaaaaa...takkan pukul 9 taknak bangun lagi"

"Eh, dah orang lain tidur, kau berjaga. memang wajar lah jadi macam ni"

"Hahahahaha, nak aku bagitahu dia ke? Kau pun satu, tidur la awal, lepas tu bangun awal "

"Eh, apa kata lepas subuh kau buat-buat bising gak, alaaaaaa, kira macam balas dendam la "

" oh ya, kau buat-buat la protest. tutup muka dengan bantal ke"

" Takpun, sebut perkataan 'Ya Allah' kuat-kuat ke, macam bagi amaran la"

"Kau post dekat blog?  Hahaahahahahahahaha "

Cukup.

Boleh kita berbicara pasal SABAR? 

Kamu pernah dengar tak ayat:

 " Dont get my personality and my attitude twisted; my personality is ME and my attitude depends on YOU."

Pernah tak? Jawablaaaaaaaaa. Saya tunggu jawapan awak ni. Komen? Setuju ke dengan ayat tu?

*jenuih pikir

Pendapat saya ada dua : 
Pertama-  Orang sabar takkan setuju dengan ayat itu
Kedua- Orang tidak sabar [Baca: Bukan Penyabar] sahaja yang setuju dengan ayat itu.

" Bajet bagus ini pelemmmmmmpuan maaaaaaaaa "

Heh. Hanya berkongsi pendapat maaaaa.

 Ukhti Nina kata 

"Kalau kita BerSABAR, kita tidak akan bercerita dengan yang lain "

" Kalau kita kata kita di dah lama 'TAHAN SABAR' means kita ni bukan seorang yang sabar "

contoh ayat : " Bla Bla Bla...Korang tahu tak?Aku ni masih bersabar lagi ni..." *muka bengis

 *eceh. Tiba-tiba rasa ada yang jelek dengan saya.

Ooooo, saya pun baru tahu. Hmm, bagus. Moga diri sendiri ni banyak-banyakkan bersabar.

Bersabarlah kamu apabila diuji. 

Sentiasa bersangka baik dengan tapak kaki
Sentiasa bersangka baik dengan pintu almari
Sentiasa bersangka baik dengan periuk pinggan mangkuk
Sentiasa bersangka baik dengan kerusi meja

Sentiasa bersangka baik dengan buku-buku
Sentiasa bersangka baik dengan baldi-baldi
BAIKLAH! Arahan diterima

Saya nak selitkan sedikit ayat masa ber'tadabbur' tempoh hari :


" Jika ada 20 orang yang sabar dikalangan kamu,
nescaya mereka dapat mengalahkan 200 orang musuh " 
- Surah l-Anfal [8:65]

dan
" dan jika ada 100 orang yang sabar dikalangan kamu,
mereka dapat mengalahkan 1000 orang kafir "
- Surah l-Anfal [8:65]

Nisbah penyabar dan bukan penyabar ni kira 1:10 la kan?

"Hah, macam mana Che kak? apa kata kau banyak-banyakkan bersabar."

Ya memang aku tengah bersabar. [tengok ada ayat tengah bersabar : Means bukan penyabar]. Perlukan banyak lagi Ayat-ayat al-Quran dalam jiwa nampaknya. Lagu Judika dah fasih part korus. Kau ulang benda tu beribu sekalipun, kau ingat hati kau tenang? Heh. Kau silap c. Silap besar. *tampar muka berkali-kali. Eh, macam dah terkeluar topik la. Hahaha

*Back to our Sabar

Ayat saya :

Sabar ni berkait rapat dengan bersangka baik Maksud saya bila kita rasa nak marah means dah tak boleh tahan sabar, kita bersangka baik. Kita fikir yang positif. Mungkin ada sebab 'baldi menyanyi-menyanyi' tu. Atau mungkin ada sebab kerusi nak 'berjoget-joget' tu. 

Oh ya, untuk sahabat.
" Sabar. Fikir Positif. Bersangka baik dengan ibu, Ingat bahawasanya ibu kita ada sebab tersendiri. Nak tahu sebab apa? Tanya la dia. Biasanya kalau mak saya la kan, dia berkias dengan perbuatan. Yang sebenar-benarnya tak terzahir pun kata-kata dia.



Ok. Kurang idea. Chow

p/s : "When you lose my way, to Allah you should turn", kata Abang Maher Zain.

December 14, 2012

Congratulation myKak Long!


Assalamualaikum semua!
O Genki Desuka?

Watashiwa Genki Desu :)
*Alhamdulillah

Ehe. Rindunyaaaaa nak masuk kelas Jepun lagi.
Sempat belajar sampai tahap II je.
Hmmmmm
Teringin jugak nak g belajar di Jepun.
Tapi takut.
Kah3

Oh, by the way. Post ni sebenarnya telah diperamkan dulu dalam draft atas sebab-sebab tertentu.

Sebab pertama : Malas
Sebab Kedua : Tak dak idea
Sebab ketiga : Malas nak layan internet meloading
Sebab keempat : Buat thesis
Sebab Terakhir : Buat thesis sambil bertweet
Sebab bersebab : Banyak habiskan masa depan laptop. tapi buat benda tak berfaedah.
Cuba teka benda tak berfaedah apa yang saya layan??
Haaaaaaaaaaaaaaaaaaa 
Ada 3 semuanya.

Here is MySister!
Omedetou gozaimasu oneesan 
[baca: Congratulation, kakak!!]

4 DECEMBER 2012

si tahi lalat besar di atas kelopak mata.

Kak long with her ex-housemate, Kak Mala *sengih

Kak Long with her Coursemate. *senyum
Kak Long with her FAMILY *joget
Kak Long's Brothers. *Senyum

Kak Long's Abah and Kak Long's Pretty sister *MUAHAHA

-One day Before-

3 DECEMBER 2012
*memori seratus peratus melekat dalam kepala
Heh. 

AWKWARD 

Nina.
Thanks bagi buah Moktam :)
Kak Long with her Kak Ngah with her 'amir' with her Nina :)
'syafik' : The abang of my 'amir'
siapa nak lawan dengan dengan bulu mata saya?
cepat!
Ma, abg minie dan adik bongsu tak de dalam gambar sebab: 
1)  Ma mengajar kelas tambahan 
2) Adik bongsu (adik za) ada kelas tambahan (darjah 4)
3) Minie dok Matrik

Them.
p/s: Sebenarnya kalau boleh nak elak letak gambar dekat blog. tapi, its all about  myfamily!
ma abah kaklong abg ery abg mini elly kaknik adik tolong doakan kak ngah ye.
doakan kak ngah
doakan kak
doakan
doa
Terima Kasih.
Alhamdulillah.
oh ya, Kak Ngah selalu doakan kamu semua :)

December 10, 2012

Siapa?



Tertidur.
5 minit mungkin

"Jaga diri. Jaga hati. Untuk saya"

Tersedar.

Termenung.

Siapa?

Untuk kali kedua

Pesanan dalam mimpi.

Heh.

*tv hitam putih milik syaitan barangkali

Astaghfirullahaladzim

November 27, 2012

Never Give UP!

Assalamualaikum!
Waalaikummusalam.
Ehe.
^^,

Mood : Modified Coding-coding Matlab.
Now Playing song thru' headphone gedabak cik ta : Mahar Cinta

Ya Allah, susahnya aih Matlab ni.
Macammana ya keadaan kawan2 yang ambil Science Comp?
Tak terfikir dek akal
Padahal nak tengok flow and pressure je pun
Punya susah nak interprate
Sebulan.

Hadap laptop.
Adjust Diameter.
Tukar Nodes.
Adjust lagi Length.
Tukar Leakonset
Adjust lagi Diameter
Tukar lagi Nodes.

Sebulan.
Tiap-tiap minggu bawa benda sama hadap SV
Selasa coming.
Jumpa.
Fuh, relief.
Ok Dr. saya cuba kat bilik
Balik bilik
Movie sepukul.
Malam sambung

Hadap laptop.
Adjust Diameter.
Tukar Nodes.
Adjust lagi Length.
Tukar Leakonset
Adjust lagi Diameter
Tukar lagi Nodes. 

Blank.

Jumaat.
Jumpa lagi.
Fuh, relief.
Ok Dr. saya cuba kat bilik
Balik bilik
Movie sepukul.
Malam sambung

Back to Selasa.

Back balik to Jumaat.

Esok Selasa?

Hmmmmmmmm

Putus asa?
Ada perasaan tu.
Tapi, nak ke extend satu sem just untuk siapkan this last chapter?

Just now.
Godek FB.

Found this.

Then, teringat satu ayat tafsir.
Tapi lupa ayat mana.
Belek Tafsir.
Jumpa.
Post.

" Allah tidak membebankan seseorang melainkan sesuai dengan kemampuannya "
||Al-Baqarah 2:286||


Ok.
Never Give Up!

p/s: Adik2! Kak ngah sedang berusaha untuk menggapai cita-cita itu. Adik doakan Kak Ngah ya!

November 26, 2012

MAAF.


Maaf,

Beri saya waktu untuk pulihkan keadaan ini.
Beri saya waktu untuk memuhasabah diri yang hina ini.
Beri saya waktu untuk mencuci hati dengan kasih sayang Allah
Beri saya waktu untuk sentiasa bersyukur dengan nikmat yang Allah beri ini
Beri saya waktu untuk mencari yang sempurna.

Maaf,
Mungkin bukan masanya untuk kita bercanda seperti dulu
Mungkin bukan dengan ini caranya
Cukuplah saya memberi hati pada yang tidak Halal.
Maaf.
Bukan ini cara hidup saya
Ketahuilah.
Bukan ini cara hidup saya.
Ya.
Bukan itu cara hidup saya.

Maaf.
Andainya perbuatan itu menggores hati lembutmu
Maaf.
Andainya perlakuanku itu menimbulkan persoalan disudut hati lembutmu

Kecewakah?
Sedih?
Bahagia?
Tiada Perasaan?

Ketahuilah.
Bersedih itu bukan jalan penyelesaian
Ketahuilah.
Saya selesa dengan keadaan sekarang
Syukur.

Sungguh.
Terima Kasih Allah kerana membenarkan tangan ini berani untuk menaip.
Dikurniakan hati untuk berani bertanya.
Dan
Terima Kasih Allah kerana mengurniakan seorang 'insan' dikala itu

Maaf.
Izinkan saya menyebut nama panggilanmu disetiap doa ini.
Doaku moga diri mu diberi kejayaan Dunia Akhirat
Doaku moga dirimu tidak lalai dengan ujian duniawi.
Jaga hati, jaga iman, jaga Ihsan.
Moga diberkati.

Maaf.
Saya bukan bidadari 'Dunia' awak.


*keronyok surat. Buang dalam tong sampah.




Assalamulaikum ^^,

 Kehadapan saudara/i



p/s: saya harap awak baca surat saya di atas tu dalam keadaan yang ala2 sentimental.

Peh.

Hah! Pernah dapat tak surat layang zaman sekolah dulu-dulu? Tak tahu ya apa tu surat layang? Alaaaaa, yang part bila dok meronda satu bangunan sekolah tu, then tiba-tiba meluncurlah sebuah kapal terbang kertas di pipi senah. Bila buka tu, fuhhh. Berkepuk-kepuk bedak. Wangi lagi. Tak faham? Kalau saya berpantun diakhir surat hmmm 'pecah kaca pecah gelas,sudah baca harap balas' ingat? Ceh, ok, senang cerita surat layang ni a.k.a surat cinta . Ya, glamour masa zaman budak-budak sekolah dulu. 

Wah, adik-adik gembira ya bila cakap pasal surat cinta. Cinta itu. Cinta ini. Cinta sana. Cinta sini. Tu baru dengar perkataan surat cinta, entah-entah melompat kegirangan bila membaca isi kandungannya nanti. Eh, sesi membalas surat cinta pada zaman ni ada lagi ye kak. Heh. *kuno

Adik-adik, tak salah nak menabur kasih sayang sesama insan disekelilling. Memang tak salah. Tapi, biarlah kena pada caranya. Jangan sampai at the end


" aku tak mahu hidup lagi. arghhhhhh "
*glup glup 

" mungkin ini memang jalan takdir ku "
*potong

" Buang bayi ni ye sayang. saya takut "
*Blupp

" Demi kamu ........."
*Zip!



Ya Allah, cuba baca akhbar harian. Situasi ini wujudkan? Wahai manusia, kucing yang tengah galak mengiau dijalanan tengok pun boleh menggeleng tahu tak. Nauzubillahiminzalik.


                                               Nah LOVE LETTER untuk kamu!

                                                     *fuhhhhh. tiup bedak


Sahabat,


Allah.
Remind me always.
  Jaga Hati.                                                  

November 09, 2012

Ma


Assalamualaikum sahabat :)

Pernah tak terfikir kenapa saya gunakan sahabat instead of blogger?
Pernah tak?
Nak tahu sebab?
Sebabnya ialahhhhhhh

Blogger mana yang baca blog ni kalau tak sahabat2 saya semua.
Hanim, Mijah dan Idil mungkin pengunjung tegar. HAHA

Dah baca tu senyap-senyap dah la =="

Oh ya. Tengah rindu ma sebenarnya ni. Call tak angkat. Call adik, adik cakap ma sembahyang. Then, terus rasa nak update pasal ma. Errr, sejam dok terlengguk depan laptop. Berjaya! Yes. Berjaya apa? Berjaya Download filem Thai. Ceh, hambik nak. Bosan dah aih layan Tamil. Kakaka

Ma. 
Siapa yang tak sayang ma sendirikan? Banyak sangat cerita kalau nak ditaburkan dalam tulisan ni kalau berkait rapat dengan ma. Sungguh. Saya ada cerita saya tersendiri, apatah lagi kamu kan? Oh Allah, terima kasih kerana mengurniakan seorang ibu yang sangat sangat sangat memahami. Sangat. Saya tahu dan kian lama mengerti kenapa ma marah, ma berleter, ma merajuk dan ma tiba tiba taknak cakap dengan saya bila saya buat benda salah. Dulu saya jahil. Errr, maksud saya jahil dari segi aurat. Form 2 tak silap. Naik motor pergi rumah nenek pakai baju t-shirt lengan pendek. Hmmm, tahu tak perasaan berdosa dan hinanya saya sekarang?  Forgive me Allah. Berpuluh-puluh tahun berdoa agar dosa ni dihapuskan, tapi........:(

Eh, macammana dengan abah? Abah sayangggggg, jangan rasa tersinggung tau. Ma dan abah. Sama saja bagi angah. Sama penyayang. Sama pengasih. Sama pendengar yang setia. dan many word lagi lah! i can't fully describe them! They are just too PERFECT for me. Maaaaaaaa, abahhhhhhh <3 

Oh ya, niat dihati bukan nak bercerita fully about ma. Satu je saya nak bercerita. Cerita ni mungkin boleh jadi pedoman buat saya. Best? Oh, biasa sahaja. Manalah tahu suatu hari nanti, bila anak-anak saya dah besar , mereka boleh bercerita kepada kawan2 mereka pasal ma saya. Heeeeee * i mean nenek mereka dang! sumpah malu berangan(O.\) 
Ehem InsyaAllah.

Surah Al-Rahman

Tahu tak pasal surah ni? Mesti tahu kan.




Pernahkan dengar pasal ayat ni kan?
Ok, sebenarnya begini. 
Ma suka ulang ayat ni. Dengar je anak dia dok melaung atas penimbang

" maaaaa, angah gemukkk "
" maaaaa, along gemukkkkk"
" maaaaaaaaa, 47 kilo dohhhhh "
maaaaaaaaaa!

Terus ma sound 

 " Maka nikmat tuhanmu yang manakah yang kamu dustakan? ".

 Abah? Sengeh. 

Kan? Manusia ni tak pernah bersyukur sebenarnya. Sekali kena sound, baru tunduk maluuuu. Tu baru sound dengan ma sendiri, kalau kena sound dengan Allah terus? Hah, apa kau nak buat? 

Setiap kali berjemaah dengan ma, masa part baca doa tu mesti saya pergi berhimpit dekat muka ma. Sebab apa? Sebabbbbbb, saya nak dengar doa apa yang selalu ma doakan. Dan, doa syukur dikurniakan nikmat ini adalah satu-satunya yang ma ucapkan :)

Bersyukurlah dengan apa yang ada
Terima Kasih Allah sebab kurniakan keluarga yang bahagia ini


angah eh
Kalau ada hilang sesuatu yang awak sayang tu,
yakinlah Allah pasti menggantikan yang lebih baik

tunggu M A S A je.
Cepat lambat tu semua di tangan Allah
Sekarang ni cuma perlu bersyukur dalam segala hal
Apa yang berlaku ada hikmahnya
Erm, berlaku apa ya?
Entah.

November 02, 2012

Musim Membina Masjid


Assalamualaikum wahai ahli blogger sekalian.
Bajet ramai

eh, tak up lagi follower?
kikikiki
tak pe. Jangan bimbang Kita tengok isi, bukan tengok follower.
Sobs
*tarik hingus

Alhamdulillah.

Barakallah kepada salah seorang sahabat saya Nurainie dan pasangannya Hafis. SubhanaAllah, cantik sangat Ainie di hari bahagianya. Hati ini sangat gembira. Lama sungguh tinggal zaman persekolahan. SPM 2007 di Mrsm Kuala Terengganu. PMR 2005 di SMK Kandis dan UPSR 2002 di SK Kandis. Lama. Sangat lama. Hati mana tak rindukan sahabat lama. Mereka la 'penguat' dan 'pemberi' semangat untuk saya lebih belajar dan lebih memahami tentang diri ini.

Boleh saya review pasal zaman belajar dulu? ermmm. Sikit saja. Boleh kan?

|| 2005 ||

Beberapa bulan lagi nak menghadapi peperiksaan PMR. Tinggal di asrama even rumah hanya beberapa kilometer sahaja dari sekolah. Sigh. Kena paksa ke eh? Lupalah pula. Kelas di asingkan. Dulu kelas 3 Cemerlang di kawasan sekolah, tapi selepas di atur naik turun pencapaian, about 20 orang (kalau tak salah saya la) di pindahkan di kawasan asrama. 3 Super nama diberi. Eceh, masa tu rasa macam ahhhhhh, tersisihnyaaaaaaaaa. Actually, betul-betul depan Dewan Makan. *errrr, no wonderlah dulu saya gemuk kembung macam belon. Eh, plus dengan tak cukup ketinggian. Cuba bayangkan? Blurpppp. 

Dorm atas kelas. Sangat bahagia. Kadang-kadang siap tidur dalam kelas lagi. Selesai mandi pakai baju sekolah, terus turun. Kasut sekolah di bawah, stoking? Dalam laci. kikiki. Sebagai persediaan sebelum cikgu Azizah masuk. Cikgu Azizah mengajar matematik tak silap. Garang. Dulu agak menyakitkan hati bila dengar dia dok berleter. Sangat kuat berleter. Tapi, bila dewasa kian memunculkan diri, saya rasa bersyukur kerana dikurniakan cikgu Azizah. Duduk di bahagian depan, saya ambil berkat 'air liur cikgu2 yang mengajar'. Itu pepatah yang dikeluarkan oleh salah seorang kawan saya, Enny Kaizzah namanya. Haha. Nakal. Sangat. (eh, kisah depan kedai gambar Jelawat sangat rare. Itulah dinamakan takdir. Dah nama jodoh. Ikuti kisah Enny dan tunang next post *lepas majlis akad dia saya postkan*. Kenapa rare? Adalahhhhhhhhhhhh)

Eh, panjangla pulokkk. Nak review sikittttttt je lagi eh. hihi. Boleh je kan? 

Nak dekat PMR. Tak silap saya, ada sedikit salah faham yag berlaku. Apa ya? Saya lupa atau mungkin saya tak tahu apa puncanya. Hmmmm. YA TAHU dan LUPA. Saat ni saya rasa macam sangat dipinggirkan. Tiada kawan yang nak berkawan. Tak silap saya, yang masih sudi berkawan ialah Enny, Hajar, Ain dan Mariana rasanya. Yang lain? Tak tahu. Saat ni, saya setiap minggu akan ponteng asrama, setiap selasa saya akan balik. Ma abah perasan. Alasan saya, ' study kat rumah lagi best '. Senang, mudah dan padat. Padahal, tak selesa dengan situasi di sana. Mungkin ada salah saya di situ sebenarnya lalu ketidakpuasan dihati muncul dan mereka tidak menyatakan apa yang terbuku dihati. Susah. Ini kisah zaman sekolah. Forget the past? NOPE! They bring me a spirit and i gain that from the past. 

Doa saya masa tu sangat simple. Moga dipermudahkan jawab PMR dan saya sangat-sangat bermohon kepada Allah agar dapat tawaran belajar di mana-mana asalkan dapat keluar dari sekolah itu. Sampai begitu sekali penangannya. Masa tu rasa macam, 'buat apa saya masih disini andai semua orang dok cara hal masing masing?' 

                                                         ||2006||

Mrsm Kuala Terengganu. Akhirnya. Alhamdulillah. Sangat bahagia dapat surat tawaran itu. Sangat bahagia.  *Bahagia kot celah mana tak tahu la. SeSEM doh mengamuk nak balik, Pointer kecundang, nasib di paras tiga lagi. Fara setia sampai saat ini jadi tempat penadah air mata* Terima Kasih Fara. Oh ya, Selamat Tinggal sahabat sekolah lama dan dalam hati berharap agar semoga dengan pertemuan beberapa tahun nanti, sisa sisa kebenciaan itu akan lenyap dibawa arus masa.......... ( titik titik titik dan tiitk lagi )

                                                          ||2012||

TADAAAA!

All gathered here!*ada yang tak attend

Ck dan Hajar


Nabila,  FaraAzrin, Ck, Mira, Jue, Sue
Cotek, Yana and Hajar

EH? kikiki
Memories always remains
**********
Status Fara : sedang mencari calon. kah3

Adik kata Ck macam Princess. Wah, mungkin dah tak lama tu

Cikgu Nabiela :
Seriusli, saya mungkin akan ditembak jika dia tahu kewujudan blog ini.

 We are here on this speacial day and we gathered here to celebrate u, Ainie.
We ask Allah to make your love Last Forever.
InsyaAllah.

P/s : Janggal. Itu sahaja kesimpulan yang dapat diberikan. Saya cuba senyum kerana merekalah saya di sini. Doakan semoga sahabat-sahabat bertemu jodoh dari kalangan yang baik-baik. Eh,  doakan saya juga. Dah bersedia nanti datanglah jemput bidadarimu ini dengan cara Halal ya? InsyaAllah.

wakakakakaka

October 23, 2012

Takabbur (#1)

Assalamualaikum  sahabat.

Apa khabar iman hari ini?
Sudah cukupkan amalan seharian anda untuk bekalan ke 'kampung halaman' nanti?
ehe, sentap?
Haaaaa, jangan rasa diri ni cukup.
JANGAN.

Rasulullah SAW pernah bersabda :
" Sampaikan dariku walaupun sepotong ayat "

Oleh itu, dengan rendah hatinya saya nak kongsilah input yang dapat semalam. Ya Allah, moga dirahmati kalian semua. Banyak input. Sahabat bertambah. Suka? Ya, sangat gembira. Doakan moga perasaan ini terus begini dan begini dan begini. Hanim sebenarnya dah update pasal ni, tapi nampaknya ada sikit-sikit point yang dia lupa. Oh, teknik penyampaian saya tidak berjaya rupanya. kih3

Ni baru balik dari jumpa SV sebenarnya and hasilnya positive. Alhamdulillah. Punyalah takut nak pergi tadi. Peh :D Ehem, Boleh faham perasaan saya sekarang? Lega.

Ok, Back to our topics:  TAKABBUR. Tahu tak apa maksud takabbur? Maksud dia lebih kurang sombong la.. haaaa, bahaya sombong ni. Kita suka orang sombong? tak kan? Dan semestinya rasa nak kata 
Mana ada sombong! Huh

** eh, eh dia ni..
** eh, sombong nyaaa
Bahaya. Mari saya kongsikan apa tanda-tanda sifat takabbur ni sebenarnya. Sangat unexpected. 

TANDA-TANDA

1) Tak gemar berDOA

Nak saya huraikan?/Tak payahlah kan. Relate je dengan diri sendiri. Ingat, sembahyang tanpa Doa ibarat makan nasi tanpa lauk dan kuah bagai. Doa la walau sikit je. Kalau dah rasa hebat sangat tak berdoa untuk diri sendiri, sedekahkanlah sedikit doa buat ayah dan ibumu. Sikit dah cukup. Mana tahu doa yang sikit tu bermakna buat mereka. Kan?

2) Mudah terluka / kecil hati / mudah merajuk dan melukakan hati orang lain

Haaaa, ni part yang paling terasa. (eh, terasa lagi? terasa untuk kebaikan takpekan) Mudah kecil hati. adehhh, saya cepat merajuk dengan kak long saya. Sangat mudah terasa. Mungkin itu cara kami nak bermanja kot. Hmmmm, perlu muhasabah diri ni. Pernah je kan terasa hati dengan kawan-kawan kan? Saya lebihkan berdiam diri dikala timbul rasa kecil hati ni. Tapi, sebenarnya yang muncul dalam hati ni hanya satu kesakitan. Kita di sini rasa SAKITTTTTTNYAAA HATII, tapi dia. Did she/he noticed? Tak kan? Jadi, banyak2kan beristighfar. Selalulah beristighfar. Moga Allah melapangkan dada kita. 
*pesanan untuk diri sendiri

3)  Sukar memberi dan meminta maaf

Memaafkan yang lain adalah salah satu sifat yang baik. Jujurnya, saya ada perasaan susah untuk memaafkan kepada seseorang itu. Ada talian darah. Tapi... Ya Allahhh, ikhlaskan aku. Dr. Fadzilah Kamsah pesan : sebelum tidur maafkan semua orang tak kira siapa pun. Ha, ni salah satu tip ya. InsyaAllah, Allah lipat gandakan rezeki. Dan ketahuilah, memaafkan orang ni juga merupakan adab-adab Rasulullah SAW sebelum tidur. *ok, point to me.

4) Gila kuasa dan jawatan

Nak saya huraikan? Malas. Kucar kacir jadinya. Hapuskan pub dahulu baru saya hurai. 

5) Berjalan dengan angkuh dan cara berpakaian

Berjalan dengan angkuh dan menganggap dunia ini 'aku yang punyaaaaaa! ' Bahaya sifat takabbur ini. Begitu juga dengan cara berpakaian. *malas lagi nak hurai. fikir.

6) Tak suka berziarah

6) Gila pujian

Ada dua kaitan : orang yang memuji dan orang yang dipuji. Lepas dipuji, ia merasa kenyang dengan #pujian manusia, padahal dia tidak memiliki hal yang dipujikan padanya. 

Nabi bersadba di saat orang memuji temannya : 
" Sungguh kamu telah memenggal leher temannya itu " . 

Well said, kalau kena puji confirm2 ada sikit, tak pun secalit perasaan bangga / riak tu. Bahaya kan? *heeee, semua bahaya. Nak tips nak elak kena puji? Meh nak bagi. Bila kena puji, terus je cakap " Alhamdulillah, itu luaran yang kmau nampak, yang dalaman ini? Ingat 'nama si polan', kita ni asal dari mana. Kita keluar dari mana. Hinanya kita di bumi Allah ni " . Bahayanya puji ni sebab, boleh bawa pada penyakit hati. Doa- doa lah sikit

#Sahabat Azie pesan semalam : Kalau boleh, elakkan berkawan dengan yang suka memuji. Tu dia aih
Hah, baca ni. Nak ke?
 Alhamdulillah. Habis dah menaip! Hoyeahhhhhhh. Salam AidilAdha dan Moga bermanfaat :)


October 16, 2012

you managed yourself


Assalamualaikum sahabat :D

ok. Sedar tak ?

wujudnya

siang dengan malam

manis dengan masam

masin dengan tawar

peti dengan ais

nasi dengan lauk

dan macam-macaaaaaaaam lagi

sama la macam manusia

perempuan dengan lelaki

semua ada pasangan masing-masing

kan?

tapi ingat yang menghalalkan antara kau dan dia adalah hanya dengan ikatan perkahwinan

tapi

kalau dah terjebak, dah terlebih sayang

jaga relationship tu elok-elok

jangan jadi macam orang tu

tunggang langgang

nasib Allah masih jaga hati dia

**ada terbaca dalam Gen-Q  isu#  ||tak ingat, nanti saya update lain kali. haha ||

pen-OFF.

comel pulak tengok si kecik tu. gembira dapat walid dan umi yang baik ye.yeay!


KAH KAH KAH

 TAK FAHAM?

 Ambil tafsir dan bukak Surah Al-Ra'd ayat 3


p/s:  tiba-tiba tak dak  idea
heh.
bajet nak tulis  panjang-panjang tadi
pendek benor ekau .

October 12, 2012

Fuh


Assalamualaikum dan selamat petang, pagi malam dan siang.
Just now. ( maksud saya dalam bahasa melayu adalah sekejap tadi ya)

even i just got only 16 followers here *poor me
BUT
there someone that very very very care for me
thru' PM (personal message) 
ask me that 

" ARE YOU HEARTBROKEN ? "

Hah, Why?

Baca blog.

. . . . . .

Ya Allah. Ada pulak soalan macam ni.
Heartbroken pasal?
LOVE?

Pergh.

one word : #nonsense
heartbroken kes tu masa zaman kecik-kecik adalah
saya dah cukup besar sekarang, bukan lagi sebab benda tu
just upset with a little bit things yang takkan dapat terfikir dek minda

I'm not mature enough maybe  =="

p/s: ada juga ya yang berani bertanya. hmmmm

October 11, 2012

Tutup buku LAMA, buka buku BARU

Assalamualaikum  sahabat :)

Apa khabar iman anda? Apa khabar hati anda? Apa khabar mak ayah kat kampung? Apa khabar buah hati anda? Eh? Anda je ada. Saya tak layan benda remeh ni. Eceh (padahal tak de orang nak.haha)

Alhamdulillah. Semua baik kan. Wah wah. post saya kebelakangan ini berkisar pasal hati je kan? Heee~ Sebenarnya tiada apa-apa yang berlaku. Masih lagi seperti dahulu. Rasanya tiada perubahan pun. Cumaaaaaaaaaa...Sejak kebelakangan ini saya rasa diri saya begitu kuat sekali. Sedih dan sayu tu masih ada cuma rasa macam kuat tu sangat lain macam. Kuat maksud saya tu lebih kurang macam 

" alaaa, hal kecil je nih " 
"  Tuhan tengah uji aku la sebenarnya ni "
" Dah kenapa aku rasa macam ni nih? "
" Allah nak uji kesabaran aku ni "

Itu je ayat yang diucap sejurus selepas mengeluh.
Banyak mengeluh dari beristifar la kita ni kan? hmmmm

Kadang-kadang terfikir kenapa ya boleh rasa kekuatan tu ada dalam diri ni. Rasa macam ada yang  sedang menyokong. Rasa macam ada seseorang yang sedang menguatkan hati saya. Rasa macam Allah sedang menghadiahkan sesuatu dalam hati ini. Apa ya? Kenapa ya? Hmmm, hah mungkin berkat doa. Atau berkat solat dhuha dan berkat solat 1/3 malam mungkin. Siapa tahu. Doa itu dimakbulkan. Kan? Tapi ingat Cla, berhati- hati ya sayang, kan bimbang diuji lagi. Iman turun naik . Hati-hati. 

p/s: Atas ini adalah hasil menulis sekerat jalan bertarikh 10/10. HAHA. malas nak publish. terus save as  a draft :P

oh, Ini adalah kisah hari ini 11 Oct 2012

PAGI:
Pagi tadi kekalutan selepas tertidur balik lepas subuh. Kerja jam 8. Tapi terbangun jam 8.20 pagi. Tak dapat nak bayangkan kekalutan pagi tadi. Rasa pening sampai tengahari. Pergh, tu la. Kan ma dah pesan jangan tidur lepas Subuh, kan rezeki lari. Hah, memang lari pun rezeki tu. Siap setengah jam lagi rugi. Terbukti. Letih berlari-lari anak. Alahai kak ngah ni, bila la nak jadi macam ma. Hmm

TENGAHARI:
Tengahari balik tiba-tiba rasa mengantuk. Ingat just nak take a nap. Sekali terus sampai 3 petang. Nasib sedar. Kalau tak, habislah zuhur saya. Dosa dapat, lepas tu ada la dok menung menyesal tak kunci jam la. Menyesal tidur la. Alahai, letihnya anak ma dengan abah ni. Angah ni mai nak belajar ke nak tidur mai UTM ni hah? Kiri kanan depan belakang. Borak-borak bertukar pandangan (ni dikalangan kawan-kawan. happening, supportive and boleh berkongsi ilmu) Almaklumlaaa, dikalangan kami ada naqibah usrah. Jadi banyak membaca banyak la ilmu nya. Kan? HEHE Tak macam diri ini, buku ilmiah banyak beli, lepas tu baca, ingat sekejap. Then lupa. Aiseh, tu laaa. Tak pe la. Yang penting buku-buku ini boleh disimpan dan berguna untuk masa depan. Mana tahu 'bakal' nanti pun jenis yang suka membaca. Hah, ambil semua buku-buku saya ni. Baca! 

Oh ya. Erm, cerita sikit dah la pasal ni. Tak boleh buat kesimpulan sangat sebab baru hari ni join.Keh3. Minggu lepas sahabat disekeliling saya ajak ke pejabat Ikram Johor di Taman U ni. Kakak usrah mereka suruh join kelas tajwid. Alang-alang mereka ajak sahabat-sahabat yang lain termasukkkkkk lah saya ni. Apalagi, benda baikkan. Dah lama sebenarnya nak belajar tajwid ni. Tapi tak berpeluang. Ya Allah, tak ternilai ilmu hari ini rasanya. Termuhasabah diri juga dalam kelas tadi. Macammana la bacaan Al-Fatihah  dalam setiap waktu solat seharian? Banyaknya rasa sebutan tak betul. Khilafnya HambaMu ini ya Allah. Huuuu~ Ustazah dan Dr tadi menarik. Dr tadi kata sahabat seorang muallaf. Kerdilnya diri ni.  T_T
Tiba-tiba teringat satu ayat dalam novel Hlovate tajuk Versus

" Never say die before you try.
There's always room for improvement before you reach perfection.
Mampu ke aku? InsyaALLAH. He will Lead "

p/s: Hlovate terbaik! Even ayat dia sempoi, tapi seriusli, boleh terbawa-bawa dalam jiwa. Sangat! Katanya " perang suara dalam kepala memang tak pernah sudah " Indeed!

Satu lagi benda yang saya nak sangat join ialah Kursus Pengurusan Jenazah di samping Kursus Kahwin la. Hahaha. Rasa macam satu tanggungjawab sebenarnya ambil kursus tu. Pernah je sebenarnya tengok banner yang digantung pihak PMIUTM tapi tu la. Tak berkesempatan nak pergi. Masa terhad sangat. UTM oooo UTM. Taknak anjurkan lagi ke? heee~ 

Kursus kahwin? Oh, nak juga perginya. Kan best kalau gi ramai - ramai. Errrrr, maksud saya pergi bersama-sama teman sekuliah ni. Bolehla nak bergelak, menjeling, merapu sesama sendiri. Kan masing-masing dah kenal masing-masing kan sahabat? ha, Bagi mereka yang terasa nak pergi dengan 'bakal' masing-masing itu sebenarnya hak anda. Tapikan, pada pandangan saya la kan, tak yah la. Sebab lepas je selesai kursus tu, dah confirm2 " jom keluar kejap dalim. Shopping2 ker ". OH, nak ke macam tu? Mohon dikuatkan iman ini Ya Rabbi  :D #wellsaid

MALAM:
Perut lapar and terus heading to Pesta Konvo. Crowded as usual.Oooo, patut la, Dato' Siti ada rupanya. Cantik nya Mak Iti! Phewwwiiiiit ~ Makan. kenyang. survey barang and balik. 


Dah kenapa habis benda nak bercerita ni kakngah oiii?
**tercabar sebab cikmijahsyid update blog dia :P  
okla, esok tetiba tershift pagi. Adessss
Selamat Memalam.
dan semoga hidup KAMU seharian diberkati Allah semua :)

Pen OFF

October 08, 2012

Raya Basi


Just a piece of picture
Thanks dear buddies :)


Nice food.
Got a MUG!
and the perut is FULL.
Alhamdulillah

UTM-End of September-2012

Semoga persahabatan yang terjalin ini dibawah rahmatMu Ya Allah.

Pen Off

September 28, 2012

Mungkin

Assalamualaikum :)


RT::
 " i always wonder why birds choose to stay in the same place
even they can fly anywhere on the earth,
then i ask myself the same question."

Ayat sendiri :   Kenapa aku masih ditahap yang sama?
Woiiiiii, pasang aims to change the world everydaykah? 

Hahaha :P


September 25, 2012

Recharge the energy


Assalamualaikum dear friends :)

wah, pecah record u! Lama sangat sangat tak update blog ni. SANGAT lama. Hahaha. One things u guys should know that saya lupa password! wakaka. Maluuuuuuu dengan diri sendiri dan kawan-kawan. 


Oh, nothing much to say. Lately, Alhamdulillah, syukur kepada Allah kerana masih lagi berpeluang mencari ilmu di bumi Johor ini. Al-Fatihah kepada salah seorang sahabat saya yang pernah sama-sama menuntut ilmu di MRSM Kuala Terengganu Batch 06/07. Hanisah Muhd Shah. Salah seorang pelajar terbaik SPM di maktah dahulu kala. Pelajar di tahun kelima jurusan perubatan di Akademi Perubatan Nizhny Novgorod, Rusia ( sumber surat khabar). Pergi dengan harapan membawa segenggam kejayaan demi keluarga namun tidak kesampaian. Beliau meninggal dalam perjalanan pulang ke tempat penginapan. Moga nisah tenang di sana. Ya, ajal maut di tangan Allah. Masa depan tiada hitam putih. 

Ok, back to mine.

Ini kisah hati [ hiks :D ]
InsyaAllah, moga Allah permudahkan segala urusan di sini. Semoga Allah permudahkan segala baki dan sisa yang baru bermula ini dengan lancar. Ya Allah. Sebenarnya banyak sangat perkara yang sangat membuang masa berlaku. Sangat membuang masa. Oh ya, ini kisah hati. Seriusli, kalau lah benda ni boleh dipredict dari awal, mungkin dari awal lagi saya menggeleng kepala. Take this as serious part. Dalam dua tahun ni, banyak saya tahu tentang baik buruk kamu. Wah! Hebat. Sangat hebat. No wonderlah kannnnnnnnn.

 Dalam banyak-banyak cerita, cerita yang terbaru ni la paling terbekas dalam hati ni. Ya Allah... tapi ada satu perkara yang perlu dibanggakan! No more tears u all. wohoooooooooooo, proud maaa. Dengar cerita 'itu' dan senyum. Syukur, Terima kasih Allah :) Ini semua berkat doa dan doa dan doa dan sokongan padu si kakak dan si sahabat (Fara), i wake up! Bangun dari mimpi semalam. Again terima kasih Allah. 

Lagi. 
Ini kisah Pelajaran [ weheeeee :P ]


Alhamdulillah seperti yang sedia maklum dan berkaitan dengan yang di atas, final projek yang berkait rapat dengan leakage in pipeline berjalan lancar as my plan. Ye dop mu ni claaaa? ( kadang-kadang banyak yang tersasar ke jalan yang sia-sia). Ehe. Contoh sia-sia di sini ialah tidur, movies, regret about past. kekekekeh. Gila bayang! wahahaha. InsyaAllah, selagi ada usaha, selagi rasa nak belajar, just go on. Tak payah nak tanya diri "bila la aku ni nak habis belajar". Tak payah. Pernah juga terfikir, waaaa bestnya si polan dan si polan dah kerja. waaaaa. aku ni belajar lagi. Oh, itu semua rezeki Allah bagi. Ingat, tiba masa kita Allah bagi kita pula. Faham dear? Ok, mari nak bercerita macam mana aku boleh tersambung belajar ni :

1) Bermati-matian hati tak mahu sambung. (ni masa last sem undergrad)

2) Saem-saem dok sibuk isi borang sambung belajar. Still lagi buat derk. Rumet call, nak tolong isi. Ok, mengalah. Isi lah nok isi gak. 

3) Syok jadi cikgu ganti, saem-saem busy dok suh update pasal personal dalam website postgrad. Masih lagi buat derk sebab tak teringin nak sambung.

4) Dapat surat. Ambil, letak bawah bantal. senyap 2,3 hari dok fikir.

5) Bagitahu ma, as expected suruh sambung. Wargh! stress. Abah? sengih

6) Ma pulok g oyak ke Tok. wargh! lagi stress. Hari raya nak maghrib, habis dok torture suh sambung. Allah anugerahkan sorang dari kalangan kami iaitu ayah su belah ayah long bagi nasihat.  Di sebabkan dia adalah salah sorang orang besar di UTHM, termakan pujuk.

7) Sambung belajar. See? unexpected lasum. hmmmm

So, rezeki kita ni memang kita betul betul tak nampak dan tak pasti. Kita hanya pandai merancang sahaja. Kan? Betul tak ustajah dan ustak-ustak sekalian? Heeeee. Macam sekarang, i think i will end up as a lecturer one day. But, surely it just a PLAN. Well, enough said. Allah know the best :) Cheer up you! <10

Ok,  babai :)
Nak gi jaga kedai.
Part time job.
 kih3

You guys wait!
This is for you as my revenge.
oh, it just like a boomerang.
u let it go,then it come back right away.
Thanks guys who always cheer me up.



Babai and last word for today;
Hai Idil Farhan. update doh ni somad.
bulan depan pulok
wahaha
Sebenarnya, saya baru lepas
 jumpa Dr. Anati (my Sv)
She's supportive.
Lepas jumpa mesti 
rasa  bersemangat.
kikiki
:)